
Een beweegpatroon moet aansluiten bij de behoeften, de wensen en het dagelijks patroon zodat wisselwerking tussen voeding , motivatie en beweging goed in balans komt en blijft.
Eten en bewegen gaan hand in hand. Met gezonder eten en bewegen krijg je een positief effect in gewicht, conditie, slaap, stresshantering, zingeving... Toch lijkt bewegen soms ingewikkeld.
Dat ook bewegen van (levens)belang is wordt nog onvoldoende beseft. We onderschatten daarbij ons eten en overschatten ons bewegen. Zo krijg je situaties als:
"Ik fiets elke dag naar mijn werk! Waarom val ik dan niet af?"
"Ik sport nu 3 keer per week maar ben alleen maar moe!"
De Positieve mindset wordt omgezet in een negatieve. De fiets laten we (weer) staan of het sporten voor wat het is.
Niet goed aansluiten van het eetpatroon is vaak mede oorzaak. De energiehuishouding raakt in disbalans waardoor je moeheid, of minder herstel ervaart. Soms gevolgd door langer spierpijn of blessures. Meer evenwicht in energiebalans en verdeling van nutriënten helpt de kracht te krijgen waardoor bewegen makkelijker wordt en vol te houden is. Zowel fysiek als mentaal!
Ook te grote stappen ineens is een struikelblok! Van 0 bewegen naar 4 x per week houd je niet vol! Het brein speelt mede een rol bij het instand houden van je beweegpatroon, maar deze gedragsverandering moet wel goed en stapsgewijs inslijten.
Samen gaan we puzzelen.
Wat vind je leuk en past bij je? We maken een goed plan, een goede start, en stemmen voeding en beweging goed op elkaar af, zodat je op een juiste manier je beweging opbouwt Zo wordt bewegen geen must maar een lust!

"Ons brein heeft grote invloed op hoe, wat en waarom we eten en bewegen, terwijl hoe, wat en waarom we eten en bewegen grote invloed heeft op ons brein.
Wanneer voeding, darmgezondheid en emotionelebelasting in balans zijn werkt ook deze wisselwerking als een trein"

Ons hersenpannetje hebben we de hele dag nodig. Niet enkel voor studie en werk, maar ook daarbuiten. Geef het aandacht en houd je brein gezond met goede voeding en beweging!
Dagelijks maken we (on)bewust 200 x een voedingskeuze. Bewust goed kunnen kiezen komt vanuit ons brein. Voor bewegen idem. Denk aan knopen doorhakken en motiveren. Mentale (veer)kracht lukt niet zonder een fit brein. Gezonde hersenen zijn in staat jou te helpen bewuste, goede en postieve keuzes te maken!
En laten we de darmbreinconnectie niet vergeten... De nervus vages, de telefoonverbinding tussen darmen en brein. Gezonde darmen, mede door gezond eten en bewegen, verlaagt risico's op diverse fysieke maar ook mentale aandoeningen zoals depressie, Parkinson, dementie, gedragsproblemen enz
Weet jij waarom koolhydraten belangrijk zijn voor jouw brein?
Omdat ze niet kunnen werken zonder juiste brandstof... glucose!
Maar hoe pak je dat aan? Want veel suiker eten is geen optie... dat zorgt voor extra dopamine en beloningsgevoel vanuit de hersenen waardoor trek in nog meer suiker op de loer ligt
Dan heb je vanuit ons brein ook nog "emotie". Een belangrijke speler in hoe, wat en waarom we eten en/of bewegen. Want waarom eten en bewegen we, of juist niet? Waar komen associaties vandaan of vallen we altijd in die valkuil? Waarom zorgt bepaalde emotie dat ik niet meer wil eten, juist heel veel ga eten of geen puf meer heb om te bewegen? Ons mentale welzijn heeft grote invloed op onze leefstijl patroon.
Meer bewegen begint al bij minder zitten !
